top of page

Навіщо Лукашенко знову зібрався до Путіна?



Білоруський диктатор вже другий раз за місяць летить до Москви. При чому, як заявив Лукашенко, щоб обговорити проблеми, яких «взагалі не повинно бути».


Вочевидь, йдеться про пробуксовку двосторонніх угод, укладених раніше.


«На кону — кілька мільярдів доларів щодо ціноутворення на російські нафту та газ, які переробляють білоруські заводи, паралельний експорт, що йде через РБ до РФ, санкційні складнощі, а також багатомільярдні контакти для білоруської промисловості з боку Росії, які досі не реалізовані», — впевнений політолог Руслан Бортник.


Дотримання обіцянок стає дедалі важливішим через наближення часу "Х" — липня, до якого Путін пообіцяв розмістити у Білорусі тактичну ядерну зброю. Як каже директор Інституту Світової політики Євген Магда, якщо це відбудеться, то стане реальним викликом як для України, так і для інших країн «Люблінського трикутника» — Польщі та Литви.


Через тісні стосунки з Кремлем Лукашенко вже втягнув свою країну до санкційної м’ясорубки, а фактор ядерної ескалації призведе до ще жорсткішої реакції з боку ЄС.


І, врешті, в спектрі домовленостей, які могли змінитись, розглядають також болюче для білоруського диктатора питання передачі влади. Коло людей, яких Лукашенко бачить своїми потенційними наступниками, однозначно було погоджене з Володимиром Путіним.


Але у Москві вміють швидко змінювати правила, особливо, у найнезручніший момент для своєго партнера.


Надто якщо це не партнер, а всього лише васал.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page