top of page

Обмін досвідом по-лукашенківськи

Оскільки коло цивілізованих економічних і дипломатичних партнерів для Білорусі дедалі більше звужується через видатну політику Лукашенка, режим кинувся поспіхом налагоджувати взаємодію вже хоч із кимось. Наприклад, із Королівством Есватині. Ця назва з'явилася на карті світу не так давно – раніше держава називалася Свазіленд. Не факт, що навіть урядовці Лукашенка встигли запам'ятати нову назву.


У квітні посол Білорусі в ПАР Ігор Білий зустрічався із Королем Есватині Мсваті III. У червні в Мінську були проведені переговори з прем'єр-міністром Королівства Есватині Расселом Ммісо Дламіні та оголошено про встановлення дипломатичних відносин між країнами. Тепер Прем'єр-міністр Головченко почав вести мову про визначні перспективи партнерства, зокрема у медичній сфері:


«У програмі вашого візиту – відвідування одного з медичних закладів нашої країни, де ви зможете не тільки дізнатися, як побудовано систему охорони здоров'я Білорусі, а й обговорити можливі перспективні проекти у сфері обміну досвідом між медичними секторами двох країн та надання послуг, можливо, з лікування громадян вашої країни у Республіці Білорусь».

Йшлося також про надання Білоруссю послуг у сфері освіти з різних спеціальностей


Міжнародне партнерство – це завжди добре, особливо для держави, що не має особливого вибору. Але проблема в тому, що Королівство Есватині є однією з найбідніших країн світу з рівнем ВВП 4,6 млрд доларів (трохи більше 6% від ВВП Білорусі), 70% населення живуть за межею бідності, а про рівень охорони здоров'я може сказати наприклад те, що у 2019 році в країні було зафіксовано найвищий рівень поширеності ВІЛ у світі серед людей віком від 15 до 49 років – 27,1%.


Продуктивно співпрацювати з Есватині вийде хіба що у сфері корупції – тамтешнього прем'єр-міністра звинувачують у тому, що за нього з бюджету зникла сума, яка призначалася для закупівлі ліків до державних лікарень. Але й, як вважається, більша частина бюджету країни спрямована на забезпечення розкішного життя короля Мсваті III та його величезної родини.

В т.ч. через це, з 2021-го в країні кілька років вирували народні протести, які закінчилися розстрілами. Загалом благодатне поле для обміну досвідом.


Comments


bottom of page